Sailstar information, historia och nuläge

Sailstar, vad vi gör och tycker, om våra deltagare och platser och det finstilta

Sailstar

Historia

Sailstar startade sin verksamhet 2010 med jolleseglarkurser för barn och vuxna. Då var platsen Skärgårdsstad respektive Stensnäs norr om Åkersberga. Sedan dess har verksamheten utökat. Fyra utbildningsböcker har vi skrivit. Kurser har arrangerats på Ljusterö, inne på Lilla Essingen och många ute på Gistholmen i Stockholms skärgård. 2015 startade vi våra medelhavskurser och 2016 våra kölbåtsseglarkurser i Stockholm. 2018 utökade vi med kurser i mindre segelbåtar, först med Diva 24 och numera med Aira 22. Till och med säsongen 2023 har vi haft drygt 4 100 deltagare på våra kurser.

Grundare och ledare av Sailstar är Tomas Sandström. Tomas har seglat sedan början av 1970-talet och har deltagit på ett flertal SM, EM och VM inom jollesegling, och gör det fortfarande, med bland annat en fjärdeplats på EM (2016), en tionde plats på VM i RS Aero (2017) och europamästare i masters i RS Aero 9 (2019). Han är instruktör på alla storlekar av båtar inom Sailstars kursutbud. Till sin hjälp har Tomas ett stort antal ledare, bland andra Philip Furness, Maya Leinonen, Johannes Richter Jonsen, Anton Holmberg, Max Hoppe, Peter Lundgren, Marcus Alm, Fred Bäckman med flera. Många av Sailstars instruktörer har Fartygsbefäl klass VIII.

Vem går seglarkurser?

Sailstars kurser är öppna för alla från och med 16 år (eller yngre tillsammans med förälder), det enda kravet är att man kan simma 200 meter. På våra kurser har vi haft åldrar från 5 år upp till över 70 år. Jollekurserna är något fysiskt ansträngande, vi seglar i de flesta vindar, kapsejsning ingår i kursen och ibland behöver man "burka", det vill säga att hänga utanför båten. Kurserna i kölbåtarna, små som stora, är mindre fysiska men även där behöver man dra i rep av olika slag och röra sig i sittbrunn och båt. Seglarkurserna på våra stora båtar har fokus på segling och på hantering av stor båt men har mycket socialt inslag då vi bor på båtarna under kurserna.

Våra båtar

De jollar vi seglar är Laser BUG, en enmansjolle stor nog för vuxna (max vikt 165 kg) och RS Zest, en tvåmansjolle som man även kan segla som enmansjolle. (Max vikt 225 kg).
De mindre kölbåtarna vi seglar är nya Aira 22, perfekta båtar för utbildning med stor sittbrunn, gennaker, elektriska motorer och solpanel. Vi har tre av dessa båtar som vi seglar med varje dag hela säsongen. Se mer om Aira 22 här.
Mått längd 6,5 x bredd 2.20 m, deplacement ca 700 kg.
Våra stora segelbåtar är Jeanneau Sun Odyssey 440 som vi seglar i Kroatien, ny 2018 och även henne har vi satt vår egen prägel på med ett fullstort storsegel, genua och en Code 0 med 4 kabiner plus koj i salongen. Deplacement 8.5 ton. I Kroatien seglar vi flera av dessa Jeanneau SO 440 och även en 449.
I Sverige seglar vi en Beneteau 50 som är något äldre men ständigt uppdaterad. 4 kabiner med dubbelkojer vid salongen samt en crew cabin med två kojer i fören. Salongen kan användas för att sova i. Stort pentry, vattentankar om 1 000 l, dieseltankar om totalt 500 l.
Mått: Längd 15 m, bredd 4,5 m, Deplacement om 15.5 ton gör henne till vår största seglare.

Samarbetspartners
Vi samarbetar med

Presentkort Vi säljer presentkort motsvarande belopp på våra kurser eller delar därav. Presentkortet gäller två år.

Kursanmälan, betalning och det finstilta

I samband med anmälan betalar du en bokningsavgift. Denna avgift betalar du med kort eller med Swish vid själva anmälan. Samtidigt med bekräftelsemejlet får du en faktura på resterande belopp av kursen. Resterande belopp betalar du även det med kort eller swish. Vi använder Dinkurs.se som hanterar våra kursbokningar. Kursavgiften ska generellt betalas 2 veckor före kursstart, vissa kurser en vecka. Sista anmälan är för våra kurser två veckor innan. Vi rekommenderar att boka så tidigt du kan för att vara säker på att få en plats.
Vid avbokning som kan göras två veckor före kursstart respektive 4 veckor (28 dagar) före kursstart (Kroatienkurser) återbetalas inte bokningsavgiften men resterande kursavgift. Vid avbokning efter dessa datum återbetalas inte någon avgift. Om Sailstar ställer in kursen återbetalar vi hela inbetalda kursavgiften om vi inte kan lösa det genom att flytta kursdatum. Deltagande på kurserna sker på egen risk. Kursdeltagaren förbinder sig att kunna simma minst 200 meter.

Sailstar har en ansvarsförsäkring för företaget samt för båtarna sakförsäkringar. För våra utlandskurser har vi ställt resegaranti.

Jobba hos oss Vill du arbeta som seglarskoleinstruktör? Sök jobb hos oss, se mer på följande länk.

FAQ Läs vår FAQ om du har fler frågor!följande länk.

Dictionary, ordlista Vi har tagit ut vår ordlista från vår engelska instruktionsbok med över 300 engelska och svenska ord med engelsk förklaring, länk här!.

Kontakt
Sailstar drivs av Sandstorm Produktion AB 556759-9229
Holmenvägen 4
184 70 ÅKERSBERGA
Tel. 076-114 19 30
Mejl: info@sailstar.se