Sailstar information, historia och nuläge

Sailstar, vad vi gör och tycker, om våra deltagare och platser och det finstilta

Sailstar

Historia

Sailstar startade sin verksamhet 2010 med jolleseglarkurser för barn och vuxna. Då var platsen Skärgårdsstad respektive Stensnäs norr om Åkersberga. Sedan dess har verksamheten utökat. Två utbildningsböcker har vi skrivit och en tredje är på väg. Kurser har arrangerats på Ljusterö, inne på Lilla Essingen och många ute på Gistholmen i Stockholms skärgård. Inte omöjligt att vi kommer tillbaks till Gistholmen ett par veckor säsongen 2019. 2015 startade vi våra medelhavskurser och 2016 våra kölbåtsseglarkurser i Stockholm. 2018 utökade vi med kurser i 24 fots segelbåtar, helt nya Diva 24SC som vi till delar har skräddarsytt för att anpassa till vår kursverksamhet. Till och med säsongen 2018 har vi haft drygt 2 400 deltagare på våra kurser. Säsongen 2019 utökar vi med kurser och träningar på Teneriffa!

Grundare och ledare av Sailstar är Tomas Sandström. Tomas har seglat sedan slutet av 1970-talet och har deltagit på ett flertal SM, EM och VM inom jollesegling, och gör det fortfarande, med bland annat en fjärdeplats på EM (2016), en tionde plats på VM i RS Aero (2017) och europamästare i masters i RS Aero 9 (2019). Han är instruktör på alla storlekar av båtar inom Sailstars kursutbud. Till sin hjälp har Tomas ett stort antal ledare, bland andra Petter Vinnberg, Theodor Ingman, Mathias Tengstrand, Saga Ahltin Sandberg, Annika Björin, Lovisa Nycander, Elisabeth Stark, Oskar Jedeskog, Filip Lindblad, Kasper With, Cornelia Holm. Många av Sailstars instruktörer har Fartygsbefäl klass VIII.
Emil Bengtsson arbetar som coach för Lasrar på Teneriffa. Emil är en av Sveriges allra bästa Laserseglare och vi är glada över att med honom som coach för våra Laser klasser nere på Teneriffa!

Vem går seglarkurser?

Sailstars kurser är öppna för alla från och med 16 år (eller yngre tillsammans med förälder), det enda kravet är att man kan simma 200 meter. På våra kurser har vi haft åldrar från 5 år upp till över 70 år. Jollekurserna är något fysiskt ansträngande, vi seglar i de flesta vindar, kapsejsning ingår i kursen och ibland behöver man "burka", det vill säga att hänga utanför båten. Kurserna i kölbåtarna, små som stora, är mindre fysiska men även där behöver man dra i rep av olika slag och röra sig i sittbrunn och båt. Seglarkurserna på våra stora båtar har fokus på segling och på hantering av stor båt men har mycket socialt inslag då vi bor på båtarna under kurserna.

Våra båtar

De jollar vi seglar är Laser BUG, en enmansjolle stor nog för vuxna (max vikt 165 kg) och RS Zest, en tvåmansjolle som man även kan segla som enmansjolle. (Max vikt 225 kg) RS Zest seglar vi även på Teneriffa.
De mindre kölbåtarna vi seglar är nya Diva 24SC som vi har skräddarsytt för Sailstar, med en mycket stor sittbrunn och med en riktig toalett, trots båtens ringa storlek.
Mått längd 7.26 x bredd 2.50 m, deplacement ca 1 000 kg.
På Teneriffa seglar vi något mindre kölbåtar, Sigma 19 som är en öppen mer jolleliknande båt med måtten 6.0 + 2.5 m, deplacement ca 450 kg. Där seglar vi också RS Zest, precis som hemma i Sverige, även RS Neo och för träningarna seglar vi RS Aero (5, 7, 9) och Laser (4.7, Radial, Standard)
Våra stora segelbåtar är Jeanneau Sun Odyssey 440 som vi seglar i Kroatien, ny 2018 och även henne har vi satt vår egen prägel på med ett fullstort storsegel, genua och en Code 0 med 4 kabiner plus koj i salongen. Deplacement 8.5 ton.
I Sverige seglar vi en Beneteau 50 som är något äldre men ständigt uppdaterad. 4 kabiner med dubbelkojer vid salongen samt en crew cabin med två kojer i fören. Salongen kan användas för att sova i. Stort pentry, vattentankar om 1 000 l, dieseltankar om totalt 500 l.
Mått: Längd 15,5 m, bredd 4,5 m, Deplacement om 15.5 ton gör henne till vår största seglare.

Samarbetspartners
Vi samarbetar med
  • Amarilla Sailing Club på Teneriffa, vi använder deras lokal, plats och vissa båtar på Teneriffa.
  • RS Sailing, vi seglar gärna RS jollar! Förutom att vi seglar RS Zest och RS Neo på våra kurser, RS Aero på träningar på Teneriffa, seglar vi RS Aero på elitnivå och vår dagkappseglare är en RS Elite.
  • Jollesport, vi använder deras Laser BUG på våra jollekurser och Laser nere på Teneriffa.
  • Fabola Boats, Diva är de mindre kölbåtarna vi använder på kurser i Stockholm.
  • Laser Performance tillverkar de Lasers vi seglar i Teneriffa.
  • Dinghysailing.info

Presentkort Vi säljer presentkort motsvarande belopp på våra kurser eller delar därav. Presentkortet gäller två år.

Kursanmälan, betalning och det finstilta

I samband med anmälan betalar du en bokningsavgift om 1 750:- (för jollekurser och kurser i små kölbåtar) respektive 2 000:- (storkölbåtskurser och Kroatienkurser). Denna avgift betalar du med kort eller med Swish vid själva anmälan. Samtidigt med bekräftelsemejlet får du en faktura på resterande belopp av kursen. Resterade belopp betalar du även det med kort eller swish. Vi använder Dinkurs.se som hanterar våra kursbokningar. Kursavgiften ska betalas ca 2 veckor före kursstart (för Kroatienkurser senast 4 veckor innan). Sista anmälan är för våra kurser två veckor innan och för våra kurser i Kroatien och Teneriffa fyra veckor innan. Vi rekommenderar att boka så tidigt du kan för att vara säker på att få en plats.
Vid avbokning som kan göras två veckor före kursstart respektive 4 veckor (28 dagar) före kursstart (Kroatienkurser) återbetalas inte bokningsavgiften men resterande kursavgift. Vid avbokning efter dessa datum återbetalas inte någon avgift. Om Sailstar ställer in kursen återbetalar vi hela inbetalda kursavgiften om vi inte kan lösa det genom att flytta kursdatum. Deltagande på kurserna sker på egen risk. Kursdeltagaren förbinder sig att kunna simma minst 200 meter.
Observera! I nuvarande Coronatider har vi ändrat avbokningsvillkoren. Avbokning kan ske senast två veckor innan kursens start utan speciell anledning med full återbetalning av kursavgiften, även bokningsavgiften.
Sailstar har en ansvarsförsäkring för företaget samt för båtarna sakförsäkringar. För våra utlandskurser har vi ställt resegaranti.

Jobba hos oss Vill du arbeta som seglarskoleinstruktör? Sök jobb hos oss, se mer på följande länk.

Dictionary, ordlista Vi har tagit ut vår ordlista från vår engelska instruktionsbok med över 300 engelska och svenska ord med engelsk förklaring, länk här!.

Kontakt
Sailstar drivs av Sandstorm Produktion AB 556759-9229
Holmenvägen 4
184 70 ÅKERSBERGA
Tel. 076-114 19 30
Mejl: info@sailstar.se